Prima oară pe internet.

Prima oară pe internet.

Să fie cam 14-15 ani de când am intrat prima oară pe internet. Îmi aduc aminte și acum. O sală întunecată, cu mai multe computere, lumină UV care îmi colora tricoul alb într-o tentă de mov.

Aveam de făcut o temă la geografie și am intrat pe ceea ce era atunci Wikipedia, pentru a-mi lua informațiile și probabil și pe alte site-uri demult apuse. Țin minte că am copiat de mână vreo 3-4 pagini, care, pentru un copil de clasa a 5-a (sau a 6-a), chiar era mult.

Mai târziu cu câteva luni intram prima oară pe internet de la propriul computer, conectat fiind la un modem dial-up Zapp, cu o viteză amețitoare de 256 kb/sec.

Era bine. Mergea messengerul (Yahoo!), Conquiztador, e-jocuri.ro. Și, desigur, puteam căuta informații relevante despre ce aveam nevoie pe la școală. J) Sau cel puțin pretindeam asta.

La un an-doi mai târziu, prima oară pe internet a fost prin modem de la Romtelecom. 2 mb/sec. Deja era lux. Nici vorbă de Netflix pe vremea aia, ci căutam cea mai bună variantă pentru Winamp, BS Player și Torrent, căci nici măcar conceptul de a plăti pentru un film sau muzică nu era agreat pe atunci, dar să-ți mai faci și abonament lunar în afară de cel pentru internet (care nu era chiar așa ieftin la vremea aia).

Prima oară pe fibră optică

Deja când am făcut upgrade la fibră optică a fost de-a dreptul senzațional. Să descarci de pe torrent cu 10 mb/sec era mult mai rapid decât să copiezi ceva de pe un CD sau DVD. Chiar, vă mai aduceți aminte de CD-urile cu muzică pe care le făceam cu NERO sau de DVD-urile cu FIFA 2010? CS (a se citi Counter-Strike, nu Client Service)-ul intra pe un CD, că era mai mic.

Iar azi, când mă gândesc la abia lansatul 5G, gadget-urile care mai de mare mai sofisticate, Google Home, Smart House, AI și chiar la faptul că nu mai folosesc (aproape) deloc Torrent, mi se pare că a trecut o eternitate de când am intrat prima oară pe internet.

Multe s-au schimbat, multe se vor mai schimba pe WWW. Nu știu cum a fost acum 30 de ani, atunci când s-a lansat, dar e clar că în ultimii 15 ani multe au evoluat.

Tu când ai intrat prima oară pe internet?

 

 

Tags:
,
No Comments

Post A Comment